tisdag 18 september 2012

Duvor




Våra danska brodösvänner är snart klara med att montera alla duvor som broderats och skickats till Köpenhamn. Som ni ser har man satt samman alla bidrag till paneler och duvorna presenteras på FN:s fredsdag. Vi har nu fått löfte om att få låna panelerna och mitt förslag är att vi hänger upp dem på Nobeldagen då fredspriset delas ut.
Duvan är en symbol för fred och för att kunna leva i ett land med fred är det nödvändigt att yttrandefrihet är en lagstiftad rättighet. I samband med duvorna har vi möjlighet att komplettera med broderier som uttrycker detta budskap.



På vår sommarutställning visade Stine van Wynsbergh dessa två kamouflagebroderier. För mig är maskerna tankeväckande. Har det blivit så illa i vårt samhälle att vi måste ta på oss "skydd" för att våga framföra våra åsikter?



Naturligtvis går också tankarna till Pussy Riot, dessa modiga Punktjejer som med sitt skrän och sina rånarluvor fått en hel värld att reagera inför det förtryck och brist på yttrandefrihet som råder i Ryssland.

Lite fler luvor, givetvis egen modell skulle pigga upp tillsammans med duvorna när vi hänger upp budskapet om fred, jämlikhet och yttrandefrihet.
Att brodera luvor känns nog farligt för vissa brodöser men man ska veta att man är i gott sällskap, Amnesty och Utrikesdepartementet är på vår sida i att ta ställning för Pussy.





Monika William Olsson är en brodös med courage. Så här såg hennes löv ut på Liljewalchs. Det syns dåligt på bilden men lövet är virat med taggtråd som ytterligare understryker allvaret i rätten att tycka fritt.

Om man inte vill ta i så mycket kan man brodera något fint visdomsord som kan vara bra att reflektera över.


  Att skapa med nål och tråd och använda det som ett sätt att utveckla sig är att tänka på sig själv.








En del människor uttrycker sig i dikt, en del med färg och pensel. Ulva Ugerup uttrycker sig med stygn. Ulva broderar kvinnor som är modiga förebilder för oss alla ock som använt sin konst för att föra fram sina åsikter.






Underbart att det fortfarande droppar in tanter. Pantrarna är broderade av Maria Werner i Eskilstuna.
Vilda trådar i Märsta har kontaktat oss och bokat tanterna i december.Härligt att tanterna kommer ut på turné så många får del av alla de roliga men också tankeväckande reflektioner som många sytt. Genom att plocka ner och lägga varje kort i ett kuvert kommer det att bli enkelt att skicka iväg tanterna till olika destinationer. Så är fler som läser detta intresserade av att ställa ut korten, hör av er till mig eller Britt Lilja i Staffanstorp.

Slutligen, glöm inte anmäla er till kurs för Lena Blommegård OCH en stund med ett broderi är väl att skämma bort sig en stund i höstrusket?


Kerstin







1 kommentar:

  1. Hej!

    Försökte just skicka en kommentar, men tror inte den gick fram så här kommer en till.

    Ville bara säga att det är jätteroligt att ni uppmärksammar min farmor och hennes broderier, det är hon väl värd! Ännu roligare hade det dock varit om ni hade nämnt att jag är medskapare till lövet, i allt från idé till tillverkning. Och ännu lite roligare hade det också varit om ni hade frågat mig innan ni använde en av mina bilder. Det hade ni naturligtvis fått, men man frågar väl först? Det finns ju trots allt något som heter copyright även på nätet...

    Mvh Monicas barnbarn

    SvaraRadera